2015-10-13: verslag lerend netwerk thema #2 over communicatie en beleid maken met kennis van gedrag

Foto van de aanwezigen (op één na) tijdens de eerste bijeenkomst van het ToeComSt-kennisdelingsnetwerk #2 over communicatie & beleid maken met kennis van gedrag (sociale marketing, keuze-architectuur, nudging), Brussel 2015-10-13. (Geen hergebruik van de foto toegestaan.)

Foto van de aanwezigen (op één na) tijdens de eerste bijeenkomst van het ToeComSt-kennisdelingsnetwerk #2 over communicatie & beleid maken met kennis van gedrag (sociale marketing, keuze-architectuur, nudging), Brussel 2015-10-13. (Geen hergebruik van de foto toegestaan.)

Na de oprichting van de lerende (kennisdelings)netwerken op 20015-06-11 (zie deze eerdere blogpost), hielden de leden van het netwerk rond thema #2 over communicatie & beleid maken met kennis van gedrag (sociale marketing, keuze-architectuur, nudging) vorige dinsdag 2015-10-13 een eerste bijeenkomst. U vindt hier het verslag (pdf van 399 kB).

Bonus verslagen:

Deelt ù boeiende lectuur of verslagen? Dan zijn uw inzichten of een link ernaar welkom als commentaar onderaan deze blogpost of in de LinkedIn groep “Sociale marketing, nudging, keuze-architectuur en gedragspsychologie in de overheids- & non-profitsector“ !

Getagged , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “2015-10-13: verslag lerend netwerk thema #2 over communicatie en beleid maken met kennis van gedrag

 1. Laurent Franckx schreef:

  Een punt dat niet expliciet is opgenomen in het verslag (en misschien ook niet echt uitgebreid aan bod is gekomen tijdens de vergadering), is het probleem van de transfereerbaarheid van cases. Een centrale les in gedragseconomie is dat resultaten extreem gevoelig zijn voor specifieke contextuele omstandigheden, en dat we zoiets niet op voorhand kunnen inschatten. Het is uiteraard onmogelijk om voor elk artikel in elke wettekst een uitgebreid proefproject op te bouwen, en verder bouwen op externe cases is vaak de enige mogelijke bron van informatie. Maar er bestaat een reëel risico dat het overplanten van buitenlandse ervaringen naar een nieuwe context zal tegenvallen, en uiteindelijk zal leiden tot het discrediteren van de benadering. Het opzetten van testprojecten vereist een combinatie van vaardigheden: diepgaande domeinkennis, maar ook een interdisciplinaire benadering van het menselijk gedrag en een diepgaande kennis van kwantitatieve evaluatietechnieken.

  • Helmut Paris schreef:

   Bedankt Laurent,

   Ik ben het helemaal mee eens. Heel goede aanvulling. Het wordt nog eens duidelijk dat men niet zomaar aan gedrag zou mogen sleutelen…al hoewel het uiteraard zou wenselijk zijn dat ‘beleid’ toekomstig meer rekening houdt met het menselijk gedrag in kwestie. Gewoon kennis maken met de inhoud van een artikel of een studie, die weliswaar een ‘best practice’ beschrijft, maakt nog geen expert terzake. Daarom is het inderdaad wenselijk om in het kader van een probleemaanpak (d.i. een project dus) en in verband met een interdisciplinaire werkgroep alle relevante omgeving- en gedragaspecten te verzamelen, te evalueren en om te zetten in verstandige projectplannen (die dan achteraf uiteraard terug op hun effectiviteit moeten getoetst worden).

   Vele groeten
   Helmut

 2. Laurent Franckx schreef:

  Met betrekking tot verranderingsmeting: als je alleen kijkt naar hoe het gedrag van mensen verandert wanneer externe factoren veranderen moet je zeker zijn dat er geen “confounding factors” zijn – in mensentaal, dat alleen die dingen veranderd zijn waarvan je het effect wil bestuderen. Het ideaal blijft het willekeurig toewijzen aan een testgroep en een controle groep.

 3. Kristof Rubens schreef:

  Graag onderschrijf ik het punt dat Laurent maakt in zijn mail (transfereerbaarheid van resultaten). Daarnaast denk ik dat het strategisch belangrijk is om gebruik te maken van quick wins (zoals Laurent aanhaalt) om momentum te vergaren rond dit topic. Parallel moeten we aandacht houden voor de grote uitdagingen waar we als overheid een antwoord op moeten bieden, en daar eveneens werk van maken (cf. wat Helmut voorstelde).

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: