Infosessie over beleid maken met kennis van gedrag(spsychologie)

Op dinsdag 16 december 2014 in de namiddag organiseerden de SERV en de departementen DAR (team Communicatiebeleid & Stafdienst Vlaamse Regering), BZ (Wetsmatiging) & LNE (afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid, dienst Beleidsvoorbereiding en -evaluatie) een infosessie voor Vlaamse ambtenaren over hoe inzichten uit de gedragpsychologie en noties als keuze-optimalisatie kunnen worden toegepast om succesvol beleid te maken.

  • Dat rijmt met de Beleidsnota 2014-2019 Algemeen Regeringsbeleid, strategische doelstelling SD 5, operationele doelstellingen ofte OD’s 1 & 2: “Inzicht in drempels en hefbomen om de effectiviteit van het beleid en de communicatie van de Vlaamse overheid te versterken.”
  • Ook in de beleidsnota Omgeving (2014-2019 / pdf van 16 MB) komen ambities ter sprake als “verdieping van kennis over gedrag” en “leren uit principes van de gedragseconomie”.

Tijdens de sessie (in het Ferrarisgebouw in de Brusselse Noordwijk) was er ruimte voor vragen, samen nadenken & dialoog. Onderaan deze blogpost vindt u de presentaties als bijlage (pdf van 2,3 MB), een ter plekke geschreven verslag van Marijke Vrijders met een paar aanvullingen door Patrick Vandenberghe, beiden van het team Communicatiebeleid, en ook een hele reeks relevante links, bv. naar de Nederlandse kabinetsnota van 2014-12-04.

We hadden twee experten van de Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan boord, een Vlaamse experte in keuze-optimalisatie en een Vlaming die erg vertrouwd is met hoe het Britse Behavioural Insights Team (BIT) opereert:

Onze namiddagsessie vond plaats als een uitgebreid-vervolg-voor-ambtenaren van de lunchsessie bij de SERVacademie. Hieronder vindt u de deelnemerslijst. Ze was bedoeld voor:

  • Beleidsmakers & beleidsmedewerkers, stafleden
  • Communicatieverantwoordelijken & -medewerkers
  • Iedereen bij de Vlaamse overheid die gepassioneerd is door efficiënter beleid.

Aanbevolen lectuur:

Kernschema van het Campagnestrategie-instrument 3.0 van de dienst Publiek en Communicatie van het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken, kortweg CASI 3.0 (juli 2014), te vinden op blz. 3 (p. 5 van de pdf van 2 MB te vinden op https://toecomst.com/?attachment_id=1971). Bestands-URL: https://toecomst.files.wordpress.com/2015/02/kernvanhetnederlandsecampagnestrategieinsturment3punt0.jpg (49 kB).

Kernschema van het Campagnestrategie-instrument 3.0 van de dienst Publiek en Communicatie van het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken, kortweg CASI 3.0 (juli 2014), te vinden op blz. 3 (p. 5 van de pdf van 2 MB te vinden op www.communicatierijk.nl/vakkennis/g/gedragskennis

Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Infosessie over beleid maken met kennis van gedrag(spsychologie)

  1. Ik voegde zopas ook een pdf met beschouwingen over de terminologie toe, en een artikel met een stand van zaken voor Vlaanderen, najaar 2015. Reacties welkom …

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: