Infosessie over de doelstellingen voor het communicatiebeleid en drie werkvormen

Communicatie integreren in het beleid: een aantal experten om van bij het begin mee aan tafel uit te nodigen op de eerste vergadering. (Tekening van Axelle Vanquaille via Visual Harvesting, eigendom van de Vlaamse overheid, vrij voor verder gebruik.)

Communicatie integreren in het beleid: een aantal experten om van bij het begin mee aan tafel uit te nodigen op de eerste vergadering. (Tekening van Axelle Vanquaille via Visual Harvesting, eigendom van de Vlaamse overheid, vrij voor verder gebruik.)

ToeComSt.com was & is de site van het project Visie en strategie Vlaamse overheidscommunicatie 2014-2020. Het cocreatietraject mondde ondertussen uit in één strategische en vijf operationele vijf doelstellingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie, na te lezen in de “Beleidsnota 2014-2019 Algemeen Regeringsbeleid” (zie onze vorige blogpost hier). Op de blog gaan we in de toekomst verder met het belichten van cases en methodes die de doelstellingen helpen realiseren.

Zopas vond in het Consciencegebouw van de Vlaamse overheid in Brussel een infosessie plaats over de doelstellingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie in de Beleidsnota 2014-2019 Algemeen Regeringsbeleid die we in onze blogpost van 2014-10-28 al onder de aandacht brachten. De infosessie focuste op het meest opvallend nieuwe aan die nota – de integratie van communicatie in beleid – en reikten daarbij meteen drie nieuwe werkvormen aan:

 1. CB-Link
 2. het 7E-model
 3. service design.

Uiteraard was er ook ruimte voor vragen & reacties.

Langs deze weg maken we de presentaties openbaar, en ook de zes posters die we ter plekke lieten zien. (Contacteer ons als u graag een toelichting krijgt tijdens een infosessie of vergadering.)

In het tweede deel van dit artikel (klik “lees verder“) vindt u eveneens meer informatie over CB-Link, het 7E-model, service design en de rest van het progamma. Deze pagina is ook vlot deelbaar aan de telefoon of via Twitter als http://flande.rs/h7 …

Programma

 • 09.30: de beleidsnota – toelichting van de 5 doelstellingen en hoe we ertoe kwamen, door Karl Musschoot, afdelingshoofd Communicatie (DAR)
 • 10.00: focus op beleid en communicatie beter doen aansluiten : 3 instapklare werkvormen voor succesvol & communiceerbaar beleid :
 • 10.05: [1] De 7E-methode om beleidsdoelstellingen efficiënter te vertalen in nuttige interventies & communicatie-acties gericht op de juiste groepen, door Fran Bambust, auteur 7E-boek & socialemarketingexpert bij CIBE, en Annick Vanhove, communicatiecoach & socialemarketingexpert bij Chris & Annick.
 • 10.45: koffiepauze.
 • 11.00: [2] De CB-Link methodiek om communicatie & beleid van bij de start beter af te stemmen (incl. opleidingsaanbod), door  Rik Otten, docent bij de Arteveldehogeschool in Gent.
 • 11:20: [3] Service design als brug tussen dienstverlening en communicatie: een methodiek om betere diensten te bouwen die vlotter verteld kunnen worden, door Alain Denis, service design consultant & manager Yellow Window (onder raamcontract bij het Agentschap voor Overheidspersoneel (AgO) van de Vlaamse overheid).
 • 11.45: vragen uit de zaal & mini-debat.
 • 12.15: netwerklunch (broodjes).

Voor wie was de sessie bedoeld?

 • Management & woordvoerders
 • Beleidsmakers & beleidsmedewerkers
 • Communicatieverantwoordelijken & -medewerkers
 • Iedereen bij de Vlaamse overheid die gepassioneerd is door communicatie en beleid.

Wie organiseerde de sessie?

Vervolg?

De presentaties:

De zes posters die we ter plekke uithingen:

 1. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 1: communicatie integreren in het beleid (pdf van 498 kB)
 2. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 2: inzicht in drempels en hefbomen (pdf van 808 kB)
 3. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 3: de digitalisering gebruiken om op mensenmaat te communiceren (pdf van 760 kB)
 4. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 4: coherent delen wat de Vlaamse overheid doet (pdf van 936 kB)
 5. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 5: onderzoek en evaluatie inbedden (pdf van 505 kB)
 6. Beleidsdoelstellingen communicatie poster 6: een mogelijke visie op de perskamer (pdf van 931 kB), meer uitleg hier.

Meer weten?

Deze pagina is ook vlot deelbaar aan de telefoon of via Twitter als http://flande.rs/h7

Doelgroepensegmentatie vroeger en nu: een nieuwe manier om doelgroepen te segmenteren in functie van hun houding eerder dan volgens klassieke sociodemografische indelingen die weinig zeggen over de attitudes, drempels en mogelijke hefbomen waarmee mensen kunnen worden geholpen. (Tekening van Axelle Vanquaille via Visual Harvesting, eigendom van de Vlaamse overheid, vrij voor verder gebruik.)

Doelgroepensegmentatie vroeger en nu: een nieuwe manier om doelgroepen te segmenteren in functie van hun houding eerder dan volgens klassieke sociodemografische indelingen die weinig zeggen over de attitudes, drempels en mogelijke hefbomen waarmee mensen kunnen worden geholpen. (Tekening van Axelle Vanquaille via Visual Harvesting, eigendom van de Vlaamse overheid, vrij voor verder gebruik.)

Getagged , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Infosessie over de doelstellingen voor het communicatiebeleid en drie werkvormen

 1. Hoe gaan ze in Nederland aan de slag? Het jaarprogramma 2014 van de (“organisatiebrede”) Voorlichtingsraad: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/az/organisatie/organogram/dienst-publiek-en-communicatie

 2. […] Voor meer over 7E, zie onze vorige blogpost van 2014-11-05! […]

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: