Op naar het stakeholderforum

Detail uit de procesarchitectuur van het ToeComSt-project zoals beschreven op http://wp.me/p47kj9-C

Stilte na de brainstorm? Nee, stilte in aanloop naar het stakeholderforum van 1 april a.s. in zaal De Schelp van het Vlaams Parlement (ruwweg tussen 9 en 16 uur) … Nu de prikkelfase van het ToeComSt-project grotendeels ten einde is, verschijnen hier minder berichten, al blijven reacties welkom. Het projectteam is nu volop bezig het stakeholderforum voor te bereiden.

Het stakeholderforum vormt het sluitstuk van het participatief traject dat we de afgelopen maanden liepen met zowel externe als interne experten, zoals u op deze blog kon zien. Twee brainstorms effenden mee het inhoudelijke pad voor het komende stakeholderforum, waarop we iedereen die wezenlijk belang heeft bij een goede Vlaamse overheidscommunicatie bij elkaar brengen in een aantal goed voorbereide werksessies.

Ons project heeft een uiteenlopend stakeholderveld: media-experts en academici, communicatie- en beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers uit verenigingen en middenveld, burgemeesters en burgers, woordvoerders en vakbroeders, commissieleden en kabinetstrategen, studaxen en onderzoekers, filosofen en opiniemakers – van high tech tot low tech …

De meerwaarde van het stakeholderforum zit voor ons in het feit dat we de verzamelde inzichten uit het voortraject kunnen  aftoetsen en verrijken bij een ruime groep van stakeholders die niet aan het voortraject hebben geparticipeerd zodat we onbevangen, frisse reacties krijgen. Een externe blik brengt ons vernieuwende en aangescherpte ideeën en inzichten.

Wat kan u als deelnemer verwachten van het stakeholderforum?

 • Discussies over vragen als: wat willen we de komende vijf jaar via Vlaamse overheidcommunicatie verbeteren? Waarom, hoe en wat? Welke trends komen er op ons af? Wat is de komende vijf jaar de (veranderende) rol en bijdrage van Vlaamse overheidscommunicatie, en van zowel communicatie- als beleidsmedewerkers?
 • U krijgt de mogelijkheid om de inhoud uit het voortraject te valideren, verrijken en richtingen aan te geven. Wie zich inschrijft krijgt een voorbereidende tekst om met een voetje voor te kunnen deelnemen.
 • U bepaalt ter plaatse uw eigen programma. Er is aandacht voor persoonlijke ideeënuitwisseling en netwerking.

Wat kunt u eruit halen?

 • Bepaal mee de uitkomst van het project Visie en strategie Vlaamse overheidscommunicatie 2014-2020.
 • Maak kennis welke trends de komende vijf jaar invloed hebben op de Vlaamse overheidscommunicatie en het bijhorende beleid.
 • Wissel uit met vakmensen hoe we deze uitdagingen kunnen beantwoorden.
 • Ga naar huis met enkele concrete zaken die je in jouw omgeving en werkterrein kan toepassen.
 • En zorg dat je adresboekje voor de komende vijf jaar goed gevuld is. Er loopt veel interessant volk rond.

De afdeling Communicatie zal een hele reeks stakeholders zelf contacteren. Als u er zeker bij wilt zijn, neem dan gerust proactief contact op.

Hoe op de hoogte blijven van wat er nog beweegt? Onderaan deze blog kunt u zien wat de recentste reacties en tweets zijn, en u kunt zich daar ook via e-mail of RSS abonneren op berichten die u op informeren dat nieuwe posts zijn verschenen.

Voor wie alle posts en reacties gelezen heeft en toch hongert naar meer content: de volgende drie adviezen zijn belangrijke teksten in verband met de brug tussen communicatie en beleid, en andere uitdagingen die we bespraken. 

Reacties op de discussies of onder andere blogposts blijven volop welkom!

Getagged , , ,

4 thoughts on “Op naar het stakeholderforum

 1. […] aandachtspunten voor de nieuwe legislatuur (hier 2x eerder aangehaald) […]

 2. Het Vlabestmemorandum 2014-2019 d.d. 2014-03-25 samengevat in zes punten:
  1. Wees een bruggenbouwer naar en tussen de provinciale en lokale besturen, het federale en Europese niveau. Informeer de diverse niveaus over elkaar, breng ze met elkaar in contact en zet aan tot samenwerking. Regisseer eerder dan controleer.
  2. Kies voor transparante beleidsprocessen die leiden tot werkbaar, gedragen en onderbouwd beleid8.
  3. Zet methodieken in die uitgaan van een gezamenlijke agendasetting over concrete thema’s (bv. mobiliteit) op basis van open mandaten zodat constructieve coalities mogelijk worden (cf. de methodiek van de stadsprogramma’s).
  4. Faciliteer het veranderingsproces en kies voor coaching en procesondersteuning in plaats van toezicht bij de realisatie van beleid.
  5. Versterk daarvoor het projectmanagement, verander het profiel van de professionals en zet in op de juiste competenties (netwerken en oplossingsgericht meedenken).
  6. Standaardiseer en digitaliseer de interbestuurlijke informatiestromen.
  Bron: http://www.vlabest.be/advies/memorandum-2014-2019 (p. 12).

 3. […] de adviezen van de SERV die we hier besproken zagen, en die u hier kunt vinden: http://wp.me/p47kj9-q5 […]

 4. […] adviezen van de SERV die we hier besproken zagen, en die u hier kunt vinden: http://wp.me/p47kj9-q5 (= pdf van 470 kB + pdf van 570 […]

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: