GastPost: Pieter Lesaffer over interactie en reacties als input voor beleid

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost op Toecomst.Com van een gastblogger is.

De vrijhaven en het beleid door Pieter Lesaffer, hoofdredacteur van Klasse, bij het Agentschap voor Onderwijscommunicatie

Op welke manier ga je het best de interactie met je lezers / kijkers / klanten aan? Het is een vraag die veel redacties en communicatiediensten bezighoudt. Een interessant initiatief op dat vlak is het VRT-innovatieprojectDit is vandaag“, het samenwerkingsverband van jonge mediamensen die communicatievormen uitproberen. Een van de bedoelingen is om op de website verschillende bijdragen over één bepaald thema (in dit geval onderwijs) aan elkaar te linken in functie van de reacties die erop komen, om zo tot een hogere vorm van interactie te komen.

Ook in overheidscommunicatie leeft de vraag naar interactie heel erg. Binnen het domein van onderwijs en opvoeding zijn we met Klasse de verschillende vormen van interactie aan het verkennen. Door in te zetten op Facebook, Twitter en Pinterest, en door na te denken over de vorm die onze inhoud moet krijgen in functie van de interactie die we willen bereiken.

Dankzij de redactionele autonomie kan Klasse leraren, ouders en leerlingen op een bottom-up manier benaderen en op een neutrale, geloofwaardige manier informeren en versterken. De stappen die we nu in onze online berichtgeving zetten, leren ons dat deze positie ook voor het stimuleren en beheren van de interactie een grote meerwaarde heeft. Dankzij deze autonomie kunnen we (steeds meer) een vrijhaven zijn voor meningen, kunnen we voor onze doelgroep de drempel verlagen om te interageren. Mensen schrijven er meningen die ze rechtstreeks tegenover het beleid niet willen / kunnen zeggen – dat geldt nog in grotere mate voor onze doelgroep leerlingen.

Voor overheid en overheidscommunicatie ligt daar een kans. Om een duidelijk afgebakende ruimte scheppen voor interactie, en daar de vruchten van te plukken, in de vorm van een bloemlezing aan authentieke reacties: een belangrijke input om beleid te maken. Tegelijk maakt dat voor de lezer / kijker het perspectief duidelijker: er is een vrijhaven voor interactie, waar een mening geen consequenties heeft, en er is daarnaast een overheid waarin we vertrouwen stellen om een visie en een beleid te maken die al deze individuele meningen overstijgen.

Getagged , , , , , , ,

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: