GastPost: Marc Jadoul over technologie in de organisatie en de rol van IT en HRM

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost op Toecomst.Com van een gastblogger is.

JadoulVier

Een nieuwe kijk op technologie? door Marc Jadoulstrategic marketing director bij Alcatel-Lucent Antwerpen – zie ook zijn eerdere post & full profile hier.

Jarenlang hebben ondernemingen automatisering en de invoering van nieuwe technologie bijna uitsluitend beschouwd als een werktuig om hun kosten te verlagen en hun productie op te drijven.

In onze snel veranderende westerse economie volstaan besparingen en productiviteitsverhoging echter al lang niet meer als levensverzekering voor bedrijven. Innoveren en omgaan met kennis spelen een alsmaar belangrijkere rol. En wie “kennis” zegt, zegt ook “mensen”.

Wordt het dus niet stilaan tijd om een andere kijk op technologie te ontwikkelen?

In zijn recente gastpost toont Pedro De Bruyckere hoe technologie de professionalisering van het docentenkorps ondersteunt. En dat is geen alleenstaand voorbeeld.

Een goed jaar geleden voerde Alcatel-Lucent een grootschalig marktonderzoek uit bij bedrijven in de VS, en bevroeg daar meer dan 3000 medewerkers, IT’ers en beslissingnemers. Uit deze studie kwam een duidelijke conclusie: de invoering van nieuwe technologie heeft alleen een positief effect op de bedrijfsresultaten wanneer deze gekoppeld wordt aan een transformatie van de bedrijfscultuur – wat bij ons vaak onder de noemer van Het Nieuwe Werken geklasseerd wordt.

Wanneer het regent in Sillicon Valley, dan durft het wel eens druppelen in Flanders’ Fields. En hoewel het onderzoek uitsluitend de bedrijfswereld in het vizier had, kan ook de overheid – die bij ons toch wel een technologische achterstand in te halen heeft, zoals tijdens de ToeComSt workshop van 20 januari jl. gebleken is – uit deze studie zeker bepaalde conclusies trekken.

De resultaten van het onderzoek werden uitgebreid gepubliceerd en geïnterpreteerd in het boek “Transforming Business: Big Data, Mobility, and Globalization” (2012, ISBN 9781118519684) maar hier krijgt u een kort overzicht van zeven gewoonten van succesvolle organisaties die naar voren kwamen.

1. Hun medewerkers zijn mobiel

Medewerkers zijn tegenwoordig volcontinu online, en mobiel is “the new normal.” 47% van de topverdieners in de VS laten hun werknemers toe om te werken vanaf een zelfgekozen plek, en 61% van deze telewerkers zegt productiever te zijn – omdat ze “zich beter voelen”, “minder afgeleid worden” en ‘”hun werk beter kunnen spreiden.”

Ook bij ons is Het Nieuwe Werken in opmars. Volgens een recente enquête van Kluwer met meer dan 6.000 respondenten is flexibel werken goed ingeburgerd en werkt nog slechts een kwart van de professionals uitsluitend op kantoor. Zo werd ook recent in Vlaanderen het ICOMflex project opgestart om 250 extra bedrijven naar tijd- en plaatsonafhankelijk werken te begeleiden.

2. Ze benutten ‘persoonlijke’ technologie

In veel (vooral kleinere) bedrijven is Bring Your Own Device (BYOD) heel normaal, en brengen bijna de helft van de Gen X en Y’ers  hun eigen apps mee naar het werk. Ook het gebruik van cloud-toepassingen à la Gmail, Office 365 and Dropbox vindt steeds meer ingang. Alhoewel vele IT managers om databeveiligingsredenen vaak (terecht) problemen hebben met het gebruik van persoonlijke toestellen, apps en cloud diensten leidt deze ‘consumerisatie’ echter niet tot een verhoogde behoefte (en dus kost) aan IT support.

Ondanks het feit dat in België steeds meer werknemers eigen toestellen gebruiken voor hun werk blijken veel bedrijven nog niet klaar te zijn voor BYOD. In deze context bundelt bv. ICT vereniging Beltug de kennis van haar leden rond het aansluiten van privésmartphones en tablets op het bedrijfsnetwerk.

3. Ze introduceren ICT tools voor het creëren van een gezonde bedrijfscultuur

Wanneer een organisatie duidelijke objectieven voor ogen heeft bij het gebruik van technologie, zijn bv. toepassingen zoals videoconferencing en collaboratie platformen een goede investering. Meer dan 70% van de goed presterende bedrijven investeert bewust in nieuwe tools en diensten, en 60% van hen vindt dat ze een positief effect hebben op de bedrijfscultuur.

Zo lanceerde Telenet in 2012 een intern sociaal netwerk “De Gele Draad“. Het telecombedrijf stimuleert zijn medewerkers om via dit platform van ideeën te wisselen zonder meetings in te plannen of lange e-mailkettingen te versturen. Door het aanmaken van private of publieke groepen verloopt bepaalde communicatie sneller en meer efficiënt.

Ook bij Alcatel-Lucent gebruiken we een gelijkaardig sociaal collaboratieplatform voor wereldwijde samenwerking en kennisdeling.

4. Ze zoeken ‘leiders’ in plaats van ‘volgers’

Succesvolle ondernemers vermelden “vertrouwen”, “leiderschap” en “interpersoonlijke communicatieve vaardigheden” als meest wenselijke eigenschappen van hun werknemers. Daartegenover zijn veel minder presterende bedrijven nog steeds op zoek naar mensen die goed zijn in “instructies volgen” en “analytische vaardigheden” bezitten. Deze laatste categorie is ook eerder geneigd om nieuwe techno-snufjes aan het management te geven, in plaats van hun frontline werkers van de broodnodige hulpmiddelen te voorzien.

5. Management, HR and IT spreken er met elkaar

De spanning tussen budgetverantwoordelijken en uitvoerders komt vaak tot uiting bij IT beslissingen. Bijna drie op vijf HR managers in “culturele goeroe” organisaties zeggen dat ze nauw samenwerken met de IT afdeling voor het verbeteren van de bedrijfscultuur. Zij erkennen ook de rol die technologie kan spelen in bij het aantrekken en vasthouden van werknemers. Aldus zeggen 77% van de HRMs dat ze meer invloed hebben met betrekking tot technologische beslissingen dan 3 jaar geleden.

Ook in de verslaggeving over haar onderzoek naar de “Future of Work” schrijft SD Worx: “Organisaties plukken al vele jaren de vruchten van de samenwerking tussen HR en IT. […] De automatisering van supportprocessen heeft een hoge mate van maturiteit bereikt. De nieuwe uitdagingen hebben een meer directe invloed op medewerkers. Web 2.0, cloud computing, social media als Yammer of LinkedIn en mobiele apparatuur laten bijkomende vormen van communicatie en kennisdeling toe. Dat maakt een betere samenwerking en klantenservice mogelijk. HR en IT kunnen op dit vlak samen waardevolle opportuniteiten verzilveren.

6. Ze weten dat de boog niet altijd gespannen kan zijn

Bijna 3/4 van de werknemers in succesvolle bedrijven hebben toegang tot sociale media en mogen het internet voor persoonlijke activiteiten gebruiken. Hun werkgever beschouwt dat als waardevolle onderbrekingen die hen ook productiever maken. Een bi-directionele vertrouwensrelatie tussen management en medewerkers is wel een noodzakelijke voorwaarde voor slagen.

“Surfen op het internet vormt een belangrijke herstellende functie,” stellen ook onderzoekers uit Singapore. Persoonlijk e-mailen blijkt daarentegen juist storend voor werknemers, die minder controle hebben over de e-mail die zij ontvangen. “Tijdens het surfen op internet, kiezen de meesten om alleen sites te bezoeken die ze leuk vinden. Dat werkt als een aangename break.”

7. Hun bedrijfscultuur wijkt vaak af van de heersende normen

Succes of mislukking zijn vaak geworteld in de bedrijfscultuur. Welvarende bedrijven reageren sneller en beter op veranderingen in hun marktomgeving en betrekken meer mensen bij hun besluitvormingsproces. Dat verhoogt de kans dat de beslissingnemers met uiteenlopende standpunten geconfronteerd worden, en dus meer en betere argumenten aangereikt krijgen om alternatieve beslissingen te analyseren.

Maar tegelijkertijd stimuleren zij ook hun werknemers tot het nemen van (berekende) risico’s, zonder angst voor reprimandes bij mislukking. Zij belonen hun medewerkers op basis van meetbare KPI‘s, in plaats van subjectieve evaluaties.

Er woedt een technologische revolutie binnen (en buiten) vele ondernemingen – die de wet van Fubini volgt. Werknemers zijn mobieler geworden, beter vertrouwd met technologie, en de manier waarop ze met elkaar communiceren en samenwerken is sterk veranderd. Alcatel-Lucent onderzoek heeft uitgewezen dat technologie voordelen het meest tot hun recht komen in een open cultuur, met een minimum aan regelgeving en restricties. Regels zijn nodig om de veiligheid te waarborgen en risico’s in te perken, maar zij moeten zorgvuldig worden toegepast – zonder initiatief en innovatie te beperken of te belemmeren.

En dat initiatief komt er zeker. Indien niet gestuurd van bovenaf, dan wel van onderuit. Kijk maar eens naar de dinobusters: gedreven medewerkers met een passie voor innovatie en verandering.

Ook de Vlaamse overheid doet er bijgevolg goed aan om informatie en communicatie technologie te beschouwen als een strategische troef (in plaats van als een kost-center) en haar medewerkers de flexibiliteit te bieden om te werken waar en wanneer ze maar willen. IT- en HR-afdelingen zijn hierbij twee belangrijke stakeholders, die met elkaar moeten samenwerken en de revolutie leiden!

Een eerdere versie van dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op de Alcatel-Lucent corporate blog van 2013-10-28.

Getagged , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “GastPost: Marc Jadoul over technologie in de organisatie en de rol van IT en HRM

 1. Marc Jadoul schreef:

  Zie ook recent artikel over resultaten onderzoek door de Rotterdam School of Management / Erasmus universiteit http://www.managementsite.nl/42178/innovatie/innovatief-organiseren-sociale-innovatie.html

 2. Dankuwel, alweer, Marc. N.a.v. uw passage over BYOD moest ik ook denken aan http://techcrunch.com/2014/01/25/how-snapchat-thinks-about-snapchat/ : “we’ve entered an age in which our computing devices are more personal than ever before. And so he [SnapChat’s Evan Spiegel] believes we’re in the age of the “More-Personal Computer” […] today’s users are sharing and communicating in different ways than they ever have before.

  Take the concept of “Internet Everywhere”, for instance. Once upon a time, people who shared photos or videos of themselves or places that they’ve visited ended up taking a whole lot of media, sorting through it to determine what they’d want others to see, and then having to upload it later to the social networks, blogs, and other places that they’d share.

  “Internet Everywhere means that our old conception of the world separated into an online and an offline space is no longer relevant. Traditional social media required that we live experiences in the offline world, record those experiences, and then post them online to recreate the experience and talk about it”, Spiegel said.

  But constant connectivity means there’s no longer a disconnect between when media is taken and when it could be shared. Or, as Spiegel said, “We no longer have to capture the ‘real world’ and recreate it online – we simply live and communicate at the same time”.”

  En zo kom je à la limite weer in een debat terecht als: hoe houd je werktijd en privétijd gescheiden?

 3. Marc Jadoul schreef:

  De bijhorende presentatie staat nu op SlideShare http://www.slideshare.net/mjadoul/7-habits-2014

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: