GastPost: Davy De Rijck over een onderwijs dat schoenmakers communicatie leert

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost op Toecomst.Com van een gastblogger is.

Ambacht door Davy De Rijck, Polso

“Educate for a creative society” – Tom Peters

We hebben de voorbije jaren aardig wat eenheidsworst door de strot gekregen. Meegaan met de hoop was de enige voorwaarde om sociaal aanvaard te worden. Grote verzamelingen van mensen werden ‘communities’ en beïnvloedden de maatschappij. Ik denk aan Facebook – dat, tot spijt van wie het benijdt, een ingrijpende impact heeft op ons dagelijkse leven – en andere massa sociale media die ons leven vorm geven.

Langzamerhand begon de tweede golf van sociale media gebruiker zich te distantiëren van het grote volk. Het ging op zoek naar authenticiteit. Nieuwe, niche platforms werden opgericht. De zoektocht naar dat tikkeltje originaliteit. De gezonde affectie voor de eigen identiteit nam terug de bovenhand. Ik denk spontaan aan platformen als Pinterest, Instagram en Etsy.

Om die digitaal te vergelden, werd creativiteit gevraagd. Zowel de digitale als de marketingsector gingen kwistig met de term ‘creatief’ om. Nieuwe manieren zoeken om iets te bereiken, nieuwe manieren zoeken om er uit te steken. Het werd de nieuwe norm. Be different.

Gebruikers werden als logisch gevolg hiervan ook gevoelig aan authenticiteit. De fase waarin we nu zijn terecht gekomen. We zoeken originele stukken. Origineel staat voor mij synoniem met one of a kind. Handgemaakt past perfect binnen dit plaatje. De laatste maanden krijgt ‘handmade’ de bovenhand op de digitale platformen. Van armbandjes tot jurken tot breiwerken voor de dames. Naar een natte scheerbeurt tot stalen brievenbussen tot maatpakken voor de heren.

Deze evolutie zorgt voor extra kansen, extra mogelijkheden voor de schoolgaande jeugd. In de zoektocht naar authenticiteit zal de vraag naar mijn mening blijven bestaan (of zelfs groeien) waardoor er nood ontstaat in ambachtelijk geschoolde mensen. Mensen die met hun handen kunnen werken, dat mixen met hun creativiteit en voldoende onderlegd zijn in sociale media om hun talenten te delen. Dit profiel zal een mooie toekomst kennen.

Het haalt ook de druk wat af van huidige scholier verwachtingen (van ouders en maatschappij). Je kan even goed een stiel gaan leren en hier voldoende je boterham mee verdienen. Integendeel: je zàl er beter je boterham door verdienen. Ze worden schaars. Nu al is er een tekort aan (goede!) loodgieters, elektriciens, houtbewerkers,… Hier komen nu nog eens de oudere beroepen bij: beenhouwers, smeden, barbiers, …

Schamen hoeft zeker niet (meer) want mensen die de uitzonderlijke gave genieten van handig te zijn en deze mixen met innovatie, gezonde dosis boerenverstand en een ‘knack for communication’, is een mooie toekomst voorspeld.

Mijn voorstel naar de onderwijswereld toe: stop het hokjes denken en laat mensen zelf een pakket samen stellen van vakken en ‘vaardigheden’ die zijn willen ontwikkelen. Want waarom kan een smid niet profiteren van het vak ‘communicatie’? Waarom kan een kleermaker niet een basis kennis economie hebben zodat hij met (het meeste van) zijn klanten kan mee praten? Over de grenzen van ASO, TSO en BSO heen enkel een aanbod van vakken aanbieden kan een meerwaarde betekenen voor de intrinsieke groei van mensen.

Om nog maar te zwijgen van de monsterlijke abberatie in het onderwijs van vandaag waarin vakken als marketing, psychologie, talen,… enkel voorbehouden worden voor het ASO. Vakken, vaardigheden die voor iedereen belangrijk zijn en nog belangrijker worden in de toekomst.

Als alles tailor made wordt, authentiek. Waarom blijft onderwijs dan nog steeds binnen het Ford Model T werkzaam? Waarom blijft het vakjes denken de bovenhand houden?

Inspiratie:

Getagged , , , , ,

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: