1e brainstorm overheidscommunicatie op 2014-01-20

Opstart brainstorm in Muntpunt 2014-01-20: foto van @SeppeDams.

Opstart brainstorm in Muntpunt 2014-01-20: foto van @SeppeDams.

Brainstorm “externen” (project Visie en strategie Vlaamse overheidscommunicatie 2014-2020) op 2014-01-20: de aanwezigen hadden gelijk. Verslaggeving volgt … en ook verdere blogposts. Ondertussen alvast losse impressies en statements via https://twitter.com/search?q=toecomst – zie ook de tweetroll helemaal onderaan deze #toecomst.com blog!

Update: het verslag staat hier online.

Getagged , , , ,

6 thoughts on “1e brainstorm overheidscommunicatie op 2014-01-20

 1. Marc Jadoul schreef:

  Interessante blog post over stadscommunicatie “Twitter: réseau social de prédilection des gouvernements pour communiquer avec le citoyen ?” (http://www.atelier.net/trends/articles/twitter-reseau-social-de-predilection-gouvernements-communiquer-citoyen_426961)

 2. Lieve De Brabandere schreef:

  Waar de nieuwe technologie toe kan leiden, schetst Bart Sturtewagen vandaag in de Standaard. De crisis heeft de vaart waarmee de technologische vernieuwing voortholt, niet afgeremd. We staan voor een nieuwe, fantastische wereld, zegt Sturtewagen, maar wat met de steeds groter wordende groep mensen die er geen plaats in heeft?

  “In Oxford, aan het MIT en in Leuven publiceren onderzoekers een na een studies die constateren dat we voor een decimering staan van jobs die tot voor kort immuun waren voor automatisering en rationalisering. Net zoals topschakers jarenlang dachten dat geen computer hen zou verslaan, zullen we binnenkort allemaal het hoofd moeten buigen voor superieure artificiële intelligentie. Nu gebruiken we technologie nog als handlanger die ons slimmer en sterker maakt, straks wordt ze onze concurrent die ons genadeloos overtroeft en overbodig maakt.”

  Wie meer wil lezen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140123_00944088

 3. Doembeeld? Het gaat alleszins veel verder dan “inclusie van digibeten”, het gaat ook over een acute bedreiging van arbeidsplaatsen in de kenniseconomie naarmate die zich transformeert. Michel Bauwens (zie ook http://wp.me/p47kj9-6q) raakte dat al aan in zijn interviews in december, en ook Walter De Brouwer (zie http://wp.me/p47kj9-c) en anderen gaan er in hun toekomstvisie van uit.

  Hoop? Wel misschien is het wachten op de nieuwe Alvin Toffler. (Te fascinerend om niet mee te geven is deze quote van de nu 85-jarige futuroloog in De Morgen van 2009-03-07 over China anno 1983. “Toen lag op het partijbureau naast het Rode Boekje ook The Third Wave. Ze hadden een speciale oplage van 3.000 exemplaren laten maken, enkel voor de hogere partijkaders” – pdf’s interview terug te vinden via http://goo.gl/9L6Dqm).

  Persoonlijk vind ik dit interview met Bernard Lietaer heel inspirerend. De econoom & publicist is lid van de Club van Rome, was “topambtenaar bij de Belgische Nationale Bank, en als monetair expert nauw betrokken bij het opstarten van de ecu, de voorloper van de euro. Hij adviseerde ontwikkelingslanden en multinationals bij het uitstippelen van hun monetair beleid, doceerde internationale financiën aan de universiteit van Leuven en deed onderzoek aan Berkeley in Californië” (woorden van Stephan Desmet, bron onderaan). Hij sprak ook al voor TED, zie YouTube.

  “Met een conventionele munt als de euro, die schaarser moet zijn dan zijn nut, kan je dus geen collectieve samenwerking en creativiteit doen ontstaan. In feite is er op deze planeet genoeg werk voor iedereen: zo moeten we bijvoorbeeld dringend onze steden opfleuren. Maar wie denkt dat dit zal worden betaald in euro’s, is niet goed wijs. Dat kan gewoonweg niet. Laten we dus andere munten ontwikkelen, waarmee we wel iedereen aan het werk kunnen krijgen. Zo kan een stad ervoor kiezen om cultuur extra te waarderen en te bevorderen met een complementaire munt. Ze kan zelfs beslissen dat iedereen een deel van zijn belasting in die munt betaalt. Dat is vrij eenvoudig te organiseren. De enige taak van de overheid bestaat er dan in om die belasting te innen, al de rest kan bottom-up gebeuren. Zo kan je een coöperatieve economie installeren waarin ngo’s dezelfde rol kunnen spelen als ondernemingen nu doen in een competitieve economie. Nu moeten ngo’s met elkaar concurreren voor schaars geld en voor doelstellingen die in wezen coöperatief van aard zijn. Dat stelt enorme beperkingen aan wat zij kunnen bereiken. Met een alternatieve munt kunnen ze samenwerken en geld gebruiken dat niet schaars hoeft te zijn. Er kan gewoon genoeg van zijn. Er zijn vierentwintig uren, elke dag opnieuw, voor iedereen. Dat is ultrademocratisch. Wat je ook doet, je zal er geen minuut bij krijgen. Met “genoeg” bedoel ik dat het geld niet schaarser hoeft te zijn dan de beschikbare uren. […]

  Het zou dus gaan om iets wat niet voldoende gewaardeerd wordt met de euro. Wie niet genoeg civics verdient, kan ze verkrijgen van mensen die er meer verdiend hebben dan zij moeten bijdragen. Maar welke activiteiten je met de civic wil stimuleren, moet democratisch beslist worden. Zo geef je een krachtige impuls aan je samenleving, zonder een financiële inspanning van de overheden, die zich immers al twee meter onder water bevinden. In het begin zou deze munt marginaal zijn tegenover het dominante systeem. Maar in tijden van crisis kan je hem opschalen. Wanneer je de civic nu zou installeren in Griekenland, waar de helft van de jongeren werkloos is, is dat geen marginale ingreep meer. Lokale overheden zouden elke burger kunnen vragen om vijfhonderd uren te werken voor civics. Denk wat je dan activeert! Daar kan je een hele samenleving mee veranderen, terwijl er nu zoveel sociaal en menselijk kapitaal verderft, omdat er gewoon niet genoeg geld is voor mensen die willen werken.” Bron: rekto:verso #53 (2012-09) http://goo.gl/RUK64

  Utopie of structurele, praktische vertaling van de “cocreatie” trend? ;-) Alternatieve munten zijn overigens al in gebruik op beperkte schaal, denk bv. aan de Torekes in Gent: http://www.torekes.be

 4. […] Zoals aangekondigd: hierbij het verslag van de 1e brainstorm overheidscommunicatie op 2014-01-20. […]

 5. Het verslag en de deelnemerslijst staan ondertussen online: http://wp.me/p47kj9-mJ

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: