GastPost: Jan Bierhoff over een mediacentrum als nutsvoorziening

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost op Toecomst.Com van een gastblogger is.

Gewoon of buitengewoon? door Jan Bierhoff, eigenaar van Medialynx, een consultancy die zich richt op mediavernieuwing

De vraag komt wel eens op: hoe zit het nu met overheid en internet? Moeilijk kijken is dan de veiligste optie, maar niet iedereen neemt daarmee genoegen. Een handzame strategie is vervolgens het poneren van de stelling dat de overheid in webzaken zowel gewoon als buitengewoon is. Gewoon, want vergelijkbaar met iedere andere grote organisatie die een belang en een product heeft: bedrijf, instelling of vereniging. Je maakt als belanghebbende – stakeholder heet het wat deftiger – optimaal gebruik van de kansen op direct contact met je afnemers. Dat kan, gemakkelijk en goedkoop tegenwoordig, nu die wereldomspannende data-infrastructuur voor ieder voor het grijpen ligt. Doen, denkt de ondernemer bij multinational en KMO, en hij of zij richt een webshop in met productinformatie, wetenswaardigheden en een betaalmodule voor online bestellen. Kassa! Doen, denkt ook de Flandrien, en hij geeft zijn fans dagelijks hun dosis exclusieve koersinformatie. Beroemd! En de actiegroep, de bloggende hoogleraar, het ijverig tweetende parlementslid, de hele samenleving schakelt tegenwoordig direct tussen informatiebron en gebruiker.

Alleen de overheid schippert en aarzelt.

Een digitaal loket, dat kan nog, vergaderverslagen online, nou vooruit. Maar onbekommerd je beleidsplannen, standpunten, hete hangijzers en hoofdrolspelers digitaal uitventen, dat lijkt nog steeds een no-go-area. Exclusief domein van de pers, luidt het verdict, hier geen staatsmedia. Het ambtelijk apparaat en de verantwoordelijke politieke kaste wijken prompt voor dit doorgaans dreigend medegedeeld voorschrift. Ten onrechte. Ook de overheid moet gewoon communiceren, en dat is tegenwoordig zelfstandig en zelfbewust de informatiearena betreden. Uitkomen voor je visie, standpunten, inzichten, en de bereidheid om daarover in dialoog te gaan met betrokken burgers. Dat de basis laten zijn van je communicatiebeleid. Een eigen kanaal lanceren. Nu dat kan met internet: gewoon doen!

Maar, zoals gezegd, de overheid is ook buitengewoon. Niet alleen een belanghebbende tussen andere stakeholders, maar ook een speler die niet alleen tussen maar ook boven de partijen staat. Dat schept een speciale verantwoordelijkheid. Zorgen voor het algemene belang, naast behartiging van het deelbelang. Niet iets nieuws, maar wel voor zover het de positionering in het digitale medialandschap betreft. Overheden moeten als partij acteren op dat schouwtoneel, maar ook de zorg voor de bühne op zich nemen, garant staan voor optimale toegang tot het maatschappelijk debat. Eigenlijk is het een taak voor de inrichting van een communicatie-infrastructuur, vergelijkbaar met andere nutsvoorzieningen zoals wegennet, drinkwater, elektra.

Even over de grens, in het Nederlandse Limburg, heeft nu de provinciale overheid het initiatief genomen tot de inrichting van een regionaal mediacentrum. Een digitaal platform waarop de reguliere media, krant en omroep, regio en lokaal, hun actuele berichtgeving plaatsen, maar ook de insprekende burger alle ruimte krijgt. Waar verder ziekenhuizen, woningcorporaties, theaters en sportverenigingen vrij toegang hebben voor het aanleveren van relevante informatie. En ja, ook het provinciebestuur en de diverse gemeenteraden doen daar gewoon hun ding. Een kernredactie zorgt voor thematische bundeling en ordening, zodat de zich digitaal informerende burger niet hele reeksen url’s af hoeft te grazen om te weten hoe de vork in de steel steekt. Een innovatiepiste om in de gaten te houden!

nvdr: zie ook Jans “leidraad voor oprichting mediacentrum” (Persinnovatie.nl, 2013-09-20)

Getagged , , , ,

One thought on “GastPost: Jan Bierhoff over een mediacentrum als nutsvoorziening

  1. […] de Productencatalogus (en bijhorend mediacentrum) […]

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: