Discussie 3: get your basics right, guv’nor

In 2014 moet content toch echt wel geschikt zijn voor mobile. Maar er is nog een lange weg te gaan. Er is een verschuiving van techniek naar inhoud; dus niet alleen platformen technisch geschikt maken om op mobile te kunnen werken, maar daadwerkelijk met andere content komen op bijvoorbeeld mobiele websites. De enige juiste weg voor apps en websites is ‘mobile first‘. Dat gaat niet zo snel als marketeers zouden willen. (Maarten Reijgersberg in het Online trendrappport 2014 van Wijs.be)

Of neem nu usability : zou toch in orde moeten komen ? Maar volgens welke principes ? Want wat waren zekerheden en wat zijn mythes (aka UX myths)? En ook : jaagt AnySurfer ons soms niet nodeloos op kosten ?

Of neem video : wie gebruikt er YouTube nog niet ? Echter : hoeveel kansen laten we liggen als we video’s online zetten ?

En ze zijn niet eens technisch, die basics van communicatie voor iedereen

En wat nog al niet? Wat denkt ù ?

Graag uw reacties hieronder …

Getagged , , , , , , , ,

3 thoughts on “Discussie 3: get your basics right, guv’nor

 1. […] een mobile first rethink zou daar nuttig in kunnen zijn […]

 2. Eva Descamps schreef:

  Een basispakket aan kennis en competenties voor iedereen die aan communicatie doet bij de overheid lijkt me aangewezen: weten hoe Facebook en Twitter werken, kunnen werken met een CMS (liefst hetzelfde systeem), de principes van ASL (http://nl.wikipedia.org/wiki/Application_Services_Library) toepassen, …

 3. Bart Nelis schreef:

  Veel vragen ineens. Over mobile first: is een beetje herontdekken van een oude inhoudsmatige problematiek op het web: nl. surfers scannen snel en lezen dus niet: de oude indeling: ‘inleiding, midden, einde/conclusies’ is te langdradig. Liever veel (eenvoudige!) keuzes dan een klein aantal moeilijke (Don’t make me think – Steve Krug).

  Samenhangend met ‘mobile first’ wordt vaak responsief webdesign aangehaald: zelf vind ik dat deze technieken nog in hun kinderschoenen staan. Verwacht een dubbele of driedubbele kost: niet enkel bij bouw / ontwikkeling maar ook bij testen & onderhouden! Liever niet responsief (is perfect raadpleegbaar op mobieltjes met o.a. pinch-gestures) dan slecht geïmplementeerd responsief design. Of je voor mobiel andere inhoud moet geven dan voor desktop gebruik: hangt ervan af.

  De basics dienen in orde gebracht te worden: structureer uw inhoud correct! bullets, juiste HTML etc.. Volg je site op in een tool als Google analytics en Google webmaster tools. Doe dat cyclisch en gebruik white hat SEO technieken om je doelgroep (nog) beter te dienen. Maak daarbij gebruik van landing pages: de homepagina is al lang niet meer de eerste pagina van je site die mensen te zien krijgen (bullets 2 & 3 zijn bij deze beantwoord).

  Over Anysurfer: ik vind het de meerkost waard. Eigenlijk zou het een evidentie moeten zijn: zit een website technisch goed ineen en leveren de redacteurs wat extra inspanning, dan zal de site toegankelijker worden, niet enkel voor de Anysurfer doelgroep (personen met functiebeperking) maar voor iedereen: zoekmachines, surfers zonder functiebeperking, mobiel gebruik. Dus Anysurfer is een minimale meerkost.

  Kijk wel uit: bewaak uw kosten / baten ! Webanalytics kunnen helpen bij het verder prioriteren bij het toegankelijk maken van inhoud (bv. ook pdf’s ? check hoeveel views er zijn voor die content).

  Over privacy ? Zie mijn commentaar op de post van Anne Teughels: https://toecomst.com/2014/01/13/gastpost-anne-teughels/#comment-124

  Websites worden nog te vaak als product of project behandeld: zelden wordt er constant bijgestuurd: webanalytics en A/B testing van bv. twee designs of formuleringen zou legio moeten worden. Het CMS zou dat moeten faciliteren (I’m looking at you Drupal).

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: