GastPost: Marc Jadoul over storytelling als de #1 vaardigheid voor de volgende vijf jaar

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost op Toecomst.Com van een gastblogger is.

Woordenwolk met Storytelling in het groot.

Storytelling: de kracht van een goed verhaal door Marc Jadoulstrategic marketing director bij Alcatel-Lucent Antwerpen – zie ook zijn eerdere post & full profile hier.

Voor Business-to-Business (B2B) en Business-to-Consumer (B2C) marketeers en verkopers zijn presentaties een essentieel hulpmiddel om hun producten, diensten of oplossingen op een creatieve manier (intern en extern) te positioneren, te promoten of te verkopen. Hoewel de boodschappen en de ‘producten’ van een andere origine zijn, geldt deze stelling vaak ook voor Government-to-Citizen (G2C) communicatie.

In onze informatiemaatschappij is een efficiënte, effectieve en – vooral – beklijvende communicatie belangrijker dan ooit. De gemiddelde commerciële Powerpoint (of Keynote, of Prezi, of …) presentatie bevat aanzienlijk minder slides dan een paar jaar geleden, en in het tijdperk van content marketing investeert een professionele communicator in een dialoog met zijn publiek en gebruikt storytelling technieken …

… en binnenkort misschien zelfs in storydoing technieken!

De opkomst van de corporate storyteller

In een studie waarvan de resultaten vorig jaar gepubliceerd werd identificeerde de Franse ManpowerGroup drie jobprofielen voor de toekomst, die hun oorsprong vinden in de technologische innovaties en maatschappelijke veranderingen van vandaag: de Protector, de Optimizer en de Storyteller. Meer informatie over het onderzoek en de profielen vind je terug in dit HrWorld artikel.

Het derde profiel, de Storyteller, wordt beschreven als een “ambachtsman van de zingeving”. Hij geeft (opnieuw) betekenis aan het engagement van een onderneming dankzij de dialoog met alle stakeholders. We vinden hem bv. terug in marketing- en communicatiefuncties met klinkende titels als “content marketer”, “digital brand manager”, “community manager”, of in een verkoopsondersteunende rol zoals “innovation valorisation manager”, “business evangelist” en “cultural engineering consultant”. In een LinkedIn artikel noemt Shane Snow storytelling zelfs “the #1 business skill of the next 5 years”.

Alhoewel ik tot op heden nog maar weinig mensen mocht ontmoeten met “Corporate Storyteller” op hun visitekaartje, hebben een aantal grote technologiebedrijven reeds het licht gezien (zo nam SAP een tweetal jaar geleden”Chief Storyteller” Julie Roehm in dienst) en wordt storytelling beschouwd als een onmisbaar onderdeel van een moderne communicatie-aanpak.

De kracht van een goed verhaal

Zoals communicatie- en presentatie-experte Nancy Duarte schrijft in haar boek “Resonate” (2010, ISBN 9781118014875), is een verhaal “het beste middel om informatie over te brengen, krachtiger en beklijvender dan enige andere kunstvorm”.

Professionals die in staat zijn een steekhoudend verhaal te creëren en te presenteren, beschikken over het perfecte werktuig om in dialoog te gaan met hun publiek, en om complexe boodschappen op een eenvoudige maar inspirerende manier over te brengen.

Uiteraard vraagt iedere situatie – of ieder publiek – om een unieke aanpak of een ander soort verhaal. En voor bepaalde inhoud, zoals bv. begrotingsrapportering of crisiscommunicatie, laat je stories best achterwege.

(Deze post is een herwerkte vertaling van een artikel op 2013-11-12 gepubliceerd via Business2Community. Meer over storytelling en gerelateerde presentatietechnieken kan je terugvinden op Marcs B2B Storytelling blog.)

Getagged , , ,

One thought on “GastPost: Marc Jadoul over storytelling als de #1 vaardigheid voor de volgende vijf jaar

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: