GastPost: Chenling Zhang over oude vs nieuwe media en de toekomst van tv kijken

Afbeelding om aan te duiden dat een blogpost van een gastblogger is.

Illustratie bij de gastpost van Chenling Zhang over de toekomst van tv-kijken en oude vs nieuwe media

Out with the old, in with the new (media) door Chenling Zhang, strategisch analist bij VIER en VIJF, @chenlingzhang

YouTube, YeloTV, Stievie, Netflix, Bhaalu,…deze termen omvatten zo goed als de helft van het alfabet. Nog iets gemeenschappelijk is dat deze merken en diensten vooral in combinatie worden gebruikt met de zin “toekomst van televisie kijken”.

Sinds de uitvinding van televisie in de vorige eeuw heeft het medium een aantal evoluties doorstaan. Maar televisie is tot nu toe vooral bespaard gebleven van de gigantische disruptie die een Napster de muziekwereld toegebracht heeft.

Enter the internet. Sinds de opkomst van het world wide web heeft het medium alle klassieke media een uppercut van jewelste gegeven. Printverkoop is sinds de laatste vijf jaar in vrije val door het overaanbod van online nieuws artikels. Hoewel persoonlijk, maar ik denk niet dat ik de enige ben: sinds ik mijn Spotify heb staat StuBru bijna nooit meer op behalve tijdens Gunther D.

Dit geheel werd alleen maar versterkt door de opkomst van de smartphone en vooral de tablet. Laatste cijfers wijzen erop dat de penetratie van de tablet al even ver gevorderd is als deze van de smartphone. Tinternet staat vol met YouTube video’s van kleuters die verbouwereerd naar een papieren magazine staren en er vergeefs door willen swipen. Artikels en artikels vol over jongeren die minder en minder televisie kijken en meer en meer content via hun tablet en tweedescherm toestel verorberen.

Plots is de kloof tussen nieuwe en oude media glashelder. Maar de nadruk ligt naar mijn gevoel vooral op gedrag en gewoontes. En die verander je niet zo snel. Wel kiezen consumenten steeds voor de technologie die hen het leven gemakkelijker maakt. Het komt er vooral op neer om de integratie tussen oude en nieuwe media te optimaliseren en het gebruiksgemak te maximaliseren.

Het zalige gevoel een boek vast te nemen, een zondagochtend met een gezellige kop koffie en de radio op de achtergrond, tijdens het wachten op je vlucht een tijdschrift kopen, een avond televisie kijken met heel het gezin, …sommige zaken zijn zo ingebakken in routines en in het dagelijks leven dat je daar niet zo maar afscheid van kan nemen. Krantengroep De Persgroep heeft hier naar mijn gevoel perfect ingespeeld door de papieren versie van De Morgen tijdens de week te vervangen door een elektronische versie en de papieren versie aan te bieden voor die gezellige zondagochtenden. Een perfecte huwelijk tussen de verschillende (nieuwe) mogelijkheden van een eeuwenoude medium.

De toecomst is aan degenen die de gewoontes en routines van zijn consument nooit uit het oog verliest en die probeert te versterken en vergemakkelijken met nieuwe media.

Getagged , , , ,

3 thoughts on “GastPost: Chenling Zhang over oude vs nieuwe media en de toekomst van tv kijken

  1. myfriendsareeklektik. herblogde:
    In het begin van de week mocht ik het hebben over de toecomst.

  2. […] hele post kunnen jullie hier lezen: Out with the old, in with the new […]

  3. Interessant artikel van Ken Auletta in the New Yorker over Netflix & toekomst tv kijken: http://www.newyorker.com/reporting/2014/02/03/140203fa_fact_auletta

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: